Het lijkt een lange lijst, maar lang niet iedereen heeft onderstaande problemen :-)

Algemeen

* LET OP: Bij diverse problemen heeft het volgende geholpen:
Zet je NMT eens volledig uit (druk op de rode STANDBY toets, even wachten en dan de DELETE toets). En start hem weer op. Het kan geen kwaad om dit voor de zekerheid 2x te doen.

* Zet ALTIJD je NMT netjes uit! Dat doe je met de rode STANDBY toets en vervolgens de DELETE toets. Het is een Linux systeem, als je het niet doet, dan kunnen de bestanden op je harde schijf corrupt raken.

* Als je NMT vastloopt, WACHT DAN EVEN RUSTIG AF!
Vaak helpt het ook om één keer op de stop knop te klikken (het vierkante blokje).
Ik heb wel eens gehad dat een VIDEO_TS vast liep, maar na een paar minuten wachten ging de NMT toch weer naar het hoofdmenu.


* Eerst enkele tips bij problemen:
- Lees de Basis handleidingen op deze NMT Website.
- Zoek op het NMT forum bij deze website.
- Kijk op het engelse Networked Media Tank forum.
- Lees de Networked Media Tank wiki.
- Kijk op de website van je NMT (HDX, Popcornhour, etc.).

* Een NMT is een Linux systeem, en bij Linux is een A een andere letter dan een a! Let daar op bij configuratie bestanden, altijd de goede hoofd- en kleine letters invoeren.

* TIP: Als je de NMT net hebt, ga dan niet meteen alle updates doen van software die je tegenkomt. Probeer eerst eens rustig de applicaties uit die er al op staan.

* In de NMT zit een cache (geheugen) voor de bladzijden. Bij problemen met weergeven van beelden kan deze cache geleegd worden. Ga naar Instellingen > Onderhoud en klik dan op FILE MODE.

Netwerk

* Bij sommige (ADSL) modems zijn bepaalde poorten gereserveerd voor de TV of voor VOIP telefonie. Deze poorten werken dan niet, lees de handleiding van je provider, of probeer een andere poort.
Bij Tele2 is een router waarbij poort 1 en 2 gereserveerd voor een digitale decoder poort, gebruik dan poort 3 of 4!
Bij KPN modems kan poort 3 gereserveerd zijn voor interactieve TV.

* Netwerk problemen. De beste methode om een NMT aan te sluiten is bekabeld (werkt altijd beter dan draadloos) op een router of switch. Er is dan een gewone (straight) CAT 5 netwerkkabel nodig. Zelf een netwerkkabel maken: http://www.weethet.nl/dutch/network_utp_cables.php Let goed op dat niet alle draadjes rechtdoor aangesloten zitten, kijk goed naar de kleuren. Als je ze niet goed aansluit dan werkt het wel, maar kun je problemen verwachten...

* Een NMT rechtstreeks op een pc of laptop aansluiten is een behoorlijk slecht idee... Maar het kan wel:
1) Je moet je pc of laptop op een vast IP adres instellen.
2) Je moet je NMT op een vast IP adres instellen (in dezelfde reeks).
3) Als je pc of NMT geen auto-sensing ethernet aansluiting hebben, dan moet je een kruiskabel gebruiken.
4) En dan maar hopen dat het werkt. Want het kan zijn dat de half-duplex en full-duplex instellingen nog problemen geven.
TIP: gebruik een router of switch, gaat echt veel makkelijker...

Webservices

In de huidige firmware (augustus 2009) is een probleem met IP adressering. Als de bijv. de webservices niet goed werken, stel dan zelf een vast IP adres in op de NMT.

http://www.networkedmediatank.com/wiki/index.php/Network_Configuration
Under current firmware releases you really should only use "manual IP" mode and not "automatic". There is a bug where the NMT doesn't correctly store your network's supplied DNS (domain name server) IP addresses and so the internet services (Media service portal, saya TV, youtube, etc.) will probably NOT work correctly if you don't enter your own "manual IP" settings. From main screen choose setup -> network -> mode...change to "manual IP"...click on [save].
Next choose [configure IP] button and check the IP numbers in each field. For the two DNS fields you should use either the DNS IPs supplied by your ISP (Internet service provider) or the internal IP address of your home router.

Beeld

* Als de "Auto TV mode" geselecteerd is, dan zie je bij het starten van een film of muziek het beeld flink schakelen, de component uitgang werkt dan op een lage resolutie (480i). Het is dus beter om een uitgang vast te selecteren in het menu.

* Als je geen beeld meer hebt (dat kan spontaan een keer gebeuren), probeer dan eerst eens via de afstandsbediening de TV mode te wijzigen:

- TV Mode + 0 = Auto TV mode (LIEVER NIET GEBRUIKEN!)
- TV Mode + 1 = Composiet NTSC 480i (Amerikaans)
- TV Mode + 2 = Composiet PAL 576i (Europees)
- TV Mode + 3 = reserved
- TV Mode + 4 = Component 720p60
- TV Mode + 5 = Component 1080i60
- TV Mode + 6 = Component 1080p60
- TV Mode + 7 = HDMI 720p60
- TV Mode + 8 = HDMI 1080i60
- TV Mode + 9 = HDMI 1080p60
- TV Mode + Caps/Num = Wisselt tussen 50/60 Hz (50 Hz = Europees, 60 Hz = Amerikaans)

MAAR: de HDMI selecteren via deze methode gaat niet zo goed, lees daarvoor de volgende tip!

* Ik heb de HDMI uitgang uitgeprobeerd, die gaat NIET werken als je die via de afstandsbediening selecteerd. Sluit de NMT eerst aan via een composiet of component uitgang, vervolgens moet je via het instellingen menu de HDMI uitgang selecteren en opslaan, eventueel de HDX opnieuw opstarten.

* Als je de HDMI uitgang gebruikt, dan kan het gebeuren dat je een zwart scherm krijgt! Geen paniek: je NMT werkt nog gewoon. Je kunt nu 2 dingen doen:
1) Je start de NMT opnieuw op met je afstandsbediening, je hebt dan weer beeld.
2) Je sluit de NMT ook aan op je tv met bijvoorbeeld de VIDEO uitgang. Als je dan de tv omschakelt, dan heb je weer beeld.
OPLOSSING ZWART BEELD: Je krijgt vooral een zwart beeld als de resolutie niet goed is ingesteld! Als je een DVD of een andere film afspeelt met een lagere resolutie, stel dan eerst de resolutie in op: 480p of 576p. En speel dan de film af.
Bij films met een hogere resolutie (blu-ray) moet je dan de resolutie weer hoog zetten...

Geluid

* In firmware 01-17-101217-15-POP-403 zit een foutje waardoor de muziek stopt als de screensaver actief wordt. Oplossing: zet de screensaver uit.

* Het beeld op de tv loopt achter op het geluid. Dat komt vooral voor bij LCD en Plasma tv's. Door de verwerking van het beeld in de electronica duurt het heel even voor het beeld getoond wordt. Het geluid (via bijvoorbeeld een digitale audio aansluiting) is dan sneller...
Door het geluid via de HDMI aansluiting naar de TV te laten lopen kan dit verbeterd worden. De TV zal dan het audio signaal aanpassen aan het beeld signaal.
Er zijn ook receivers die het geluid met een kleine vertraging kunnen doorgeven, op de receiver moet dan een vertraging ingesteld worden. Vaak is dat in te stellen in milliseconden.

* Als je (opeens) geen geluid meer hebt probeer dan eens de twee knopjes voor het geluid op de afstandsbediening: Vol+ en Vol-. Normaal gesproken laat je het geluid op "0" staan, als het te hard of te zacht staat dan kan het vervormen op je TV of je Receiver.

* Als je bij het afspelen van een audio cd ruis krijgt op je versterker zet dan het uitgangsvolume van de NMT op 0 (schijnt te kunnen voorkomen bij o.a. audio cd's met DTS geluid).

* Geen DTS geluid op de TV (die is aangesloten via HDMI): Zet de DTS setting in de NMT op "Analog (PCM)".

* [OPGELOST IN FIRMWARE JUNI 2009] HDX: Films met DTS audio kunnen nog niet afgespeeld worden via de stereo uitgang.

* [VERMOEDELIJK OPGELOST IN FIRMWARE JUNI 2009] Drop out's in geluid: bij 720p of 1080p films met DTS geluid wordt het geluid om de paar seconden onderbroken.
De DTS audio drop outs blijken een bekende bug te zijn die al een jaar in de software zit van Syabas. Hier is de url:
http://www.networkedmediatank.com/showt ... hp?tid=576
Het blijkt iets te maken te hebben met wat voor muxer er gebruikt is. Er is dan een work-around om de film met een andere muxer te bewerken.

* Films van een Videocamera kunnen soms niet afgespeeld worden op een NMT omdat er een afwijkende codec is gebruikt. Je zult de film dan moeten omzetten...

* Voor de Popcornhour C200:
- Handmatig her-synchroniseren van het geluid
Tijdens het afspelen van een video waarbij het geluid niet goed loopt drukt u op de -SETUP- toets op de afstandsbediening. Er zal nu in de rechterbovenhoek van het scherm een pop-up verschijnen. Druk vervolgens op de rechter richting toetst op de afstandsbediening, hiermee schakelt u van het video-setup menu naar het audio-menu. Zodra u in het audio-menu bent drukt u op de -ENTER- toetst van de afstandsbediening; nu kunt u doormiddel van de -links- en -rechts- richtingtoetsen en het audiospoor naar wens bijstellen. Zodra u het geluid heeft afgestemd zodat deze synchroom loopt met uw video drukt u wederom op de -SETUP- toetst om het instellingen menu af te sluiten.

Afspelen

* Als de harde schijf in de NMT vol raakt, dan krijg je problemen met afspelen. Zet de schijf niet vol tot de laatste bytes...

* Dec 2009: Helaas, Youtube filmpjes kijken op een NMT is niet meer mogelijk. Google geeft geen toestemming meer om de filmpjes op een NMT te bekijken...

* Het schijnt beter te zijn om een ISO bestand (DVD backup bijvoorbeeld) met ENTER af te spelen.

* Als een ISO bestand niet afspeelt, probeer dan de standaard taal settings eens te veranderen (naar engels bijv.).

* Een NMT kan GEEN MENU van een Blu-ray schijf afspelen! Het menu is namelijk gemaakt met Java, en dat kan de NMT niet aan. Om toch een Blu-ray te kunnen afspelen moet je het M2TS bestand uit de blu-ray film halen. Over het algemeen zal het grootste M2TS bestand de film zijn.

* Een NMT kan geen ACVHD (PS3) film afspelen. Maar het schijnt wel te kunnen als je met bijvoorbeeld IsoBuster het .mtst bestand eruit haalt.

* Problemen met afspelen MKV bestanden (zie forum): Ik had hetzelfde probleem met de HDX1000, de ene MKV speelde wel af en de andere niet. Dit schijnt dit te maken te hebben met de compressie vorm van je MKV, hierbij een link waar het behoorlijk duidelijk wordt uitgelegd: http://www.networkedmediatank.com/showt ... 491&page=1
Tevens vind je bij deze discussie ook nog een programma waarmee je eigenlijk geautomatiseerd deze bestanden kan aanpassen (scriptje). Je kan beginnen om via het programma MKVMerge je MKV in te laden en bij het tabblad : extra options -> bij compression uit het dropdown menu kiezen voor none hierbij word je MKV gewijzigd, en ik moet je zeggen heb nu bij 4 files getest en wonderwel spelen ze nu wel af.

Afspelen VIDEO_TS map

- In een map met VIDEO_TS bestanden GEEN andere bestanden toevoegen. Anders loop je kans op problemen bij het afspelen.
Zelf had ik een VIDEO_TS film waarin een verborgen windows bestand stond: thumbs.db. Na het verwijderen van dit bestand werkte de film!

- [Zou opgelost moeten zijn in een firmware update] Zorg er ook voor dat er geen spaties in de map namen staan!

Helaas geeft een VIDEO_TS map wel eens problemen, hieronder enkele mogelijke oplossingen, als je andere oplossingen vind, graag melden op het forum!

- Als een DVD-rip met VIDEO_TS bestanden niet afspeelt, wijzig dan de naam van de VIDEO_TS map. Bij mij speelde één film wel af nadat ik de map wijzigde in VIDEO_TS_test.

- Als een VIDEO_TS video bestand met een BUP bestand problemen geeft, verwijder dan het BUP bestand (ALLEEN als het problemen geeft bij afspelen!). Het schijnt dat sommige DVD Rip programma's niet zo'n goed BUP bestand aanmaken, een NMT kan daar problemen mee hebben!

- Probeer eens af te spelen met een lagere resolutie. Gebruik bijvoorbeeld de component uitgang i.p.v. HDMI. Of zet de HDMI uitgang eens op een lagere resolutie bijvoorbeeld: 720p 50 Hz.

- Iemand heeft met Windows verkenner de bestanden in een VIDEO_TS map gecontroleerd (via het details scherm), het lijkt erop dat een VIDEO_TS map met gecomprimeerde bestanden niet goed afspeelt. Kijk ook of er bestanden op read-only staan, en wijzig dit eens.

- Op het forum vermelde Marc deze methode: Maak de naam van het ISO bestand exact hetzelfde als de naam van de map.
Voorbeeld: //

- Op het forum heeft eburd nog een tip: verwijder de eventueel aanwezige AUDIO map en alle overige lege mappen. Zorg ervoor dat alleen de VIDEO TS map in de film map staat.

Harde Schijf

* Voor de HDX is aparte software beschikbaar om de harde schijf te scannen bij problemen! Kijk op: www.hdx1080.com/index.php

* Uitleg scannen van harde schijf: http://www.networkedmediatank.com/announcements.php?aid=24

* Als je de NMT met USB aan je pc hebt gekoppeld, en je pc staat aan, dan ziet de NMT je harde schijf niet meer. Je kunt dan geen media vanaf de harde schijf afspelen.

* Ik heb er zelf nog geen last van gehad (mijn HDX staat niet vaak in de standby mode, ik zet hem dan uit), maar bij diverse personen gaat de harde schijf regelmatig draaien (in standby stand). Dit schijnt bij een volgende software update opgelost te worden.

Diversen

* Geluid via HDMI: Zelf gebruik ik geen audio over HDMI, maar op een forum (http://www.networkedmediatank.com/showthread.php?tid=12836) wordt geadviseerd deze optie uit te zetten. De HDX schijnt er trager door te worden en geeft soms zwarte schermen. Ik heb het uitgezet, en de HDX is sindsdien niet meer vastgelopen (de eerste week wel eens gebeurd). Ik weet niet helemaal zeker of dit de oorzaak was, maar het valt altijd te proberen :-)

* Een draadloze USB dongle kan problemen veroorzaken (vastlopen bijvoorbeeld).

* Als je problemen hebt na het installeren van nieuwe software, zet dan je NMT volledig uit (druk op de STANDBY toets, even wachten en dan de DELETE toets). En start hem weer op. Het kan geen kwaad om dit voor de zekerheid 2x te doen. Diverse problemen zijn hiermee opgelost!

* Bij bijvoorbeeld problemen met tonen van webservices, kun je de cache op de NMT legen: Dat doe je door naar onderhoud / maintenance te gaan en op de afstandsbediening op FILEMODE te klikken.

* Als je HDX helemaal niets meer doet (vermoedelijk ook bij andere NMT's) dan kun je dit nog proberen, gemeld door Martijn op het forum:
Een vriend van me heeft de HDX open gemaakt en een zekering gevonden op de printplaat. Hij heeft deze doorgesoldeerd en hij werkt weer!! De zekering is een klein bruin componentje waarbij een F op de print staat.

* Instellingen gelocked: als je geen instellingen meer kunt wijzigen, dan moet je deze instellingen unlocken. Dat kan met de toetsen: Setup en Play.