NMT Networked Media Tank 

TIP: Heb je net een nieuwe NMT? Neem dan de "Basis handleidingen" één voor één (van boven naar beneden) door. Verander niet teveel instellingen tegelijk, en neem er even de tijd voor.


Eind november 2008 heb ik een HDX-1000 Networked Media Tank Player gekocht. Met dit apparaat is het mogelijk om media bestanden vanaf een PC of NAS af te spelen. Er kan ook een harde schijf in, en dan kunnen de media bestanden vanaf de harde schijf gespeeld worden. Met de harde schijf is het ook mogelijk om te downloaden met torrent of nieuwsgroepen.


Helaas zit er maar een zeer summiere handleiding bij. Dat is één A4 blaadje waarop alleen staat hoe de harde schijf gemonteerd moet worden en hoe je in de Setup komt.

Gelukkig valt via diverse websites terug te vinden hoe je één en ander kunt instellen. Op deze website verzamel ik de diverse items die ik gevonden heb, aangevuld met eigen ervaringen.

HDX-1000

Het is een stevig apparaat van aluminium! De koeling lijkt ook prima te gaan, de "Sigma SMP8635" chip zit gemonteerd tegen de bovenkant van de kast, en de harde schijf tegen de onderkant. Bij gebruik wordt de bovenkant van de kast wat warm.
Er zit dus geen fan in het kastje, je hoort hooguit de harde schijf.

Na de eerste keer aanzetten van de HDX kon ik al meteen MP3 muziek van mijn pc afspelen (die map is gedeeld op mijn pc) en Youtube filmpjes bekijken. De harde schijf was al wel gemonteerd, maar nog niet geformatteerd (zie verderop).

Enkele algemene opmerkingen

* Dit soort NMT spelers draait op Linux. Zelf zet ik NOOIT mijn HDX even snel uit met de schakelaar aan de achterzijde. Altijd even netjes uitzetten met de afstandsbediening, en dan pas de schakelaar aan de achterzijde gebruiken.

* Als je mappen en bestanden maakt, hou er dan rekening mee dat Linux gevoelig is voor hoofd en kleine letters. "NAAM.txt" is dus een ander bestand dan "naam.txt".

Afspelen

Bij gebruik van de knop ENTER wordt 1 media item afgespeeld, bij gebruik van PLAY knop wordt de hele map afgespeeld (je kunt dan met NEXT het volgende nummer afspelen).

Foto's: ik heb de overgangen uitgezet, de overgang is nu een kort zwart scherm. Mijn foto's zijn zo'n 1,5 Mb per foto, dat kan de HDX nog redelijk vlot inlezen. Bij grotere foto's wordt de laadtijd groot (meerdere seconden), dan is het handiger om de foto's te verkleinen.

Het is mogelijk om media van je pc af te spelen van mappen die gedeeld zijn (zie ook hoofdstuk NMT Mappen delen).

Toetsenbord

Het is mogelijk om een toetsenbord aan te sluiten op de USB poort.
 
DVD backuppen
Je kunt een backup maken van een DVD met het freeware "DVD Decrypter" of met het freeware "DVD Shrink". Met beide programma's kun je een ISO bestand maken van de DVD. Zelf gebruik ik "DVD Shrink", daarmee kunnen makkelijk niet gebruikte items van de DVD overgeslagen worden. De kwaliteit van de ISO is  goed, zelfs als je van een 8GB DVD een ISO bestand maakt van 4GB of kleiner.

REACTIES

Reacties/ opmerkingen/ aanvullingen op deze handleiding zijn welkom. Dat kan het beste op het forum