Op het forum was een nieuw onderwerp geplaatst: HDX Heatsink probleem. Het blijkt dat de processor van de HDX-1000 niet altijd goed contact maakt met de alumium kast. Het is momenteel nog niet duidelijk om hoeveel HDX apparaten het gaat, de fabriek gaat extra kwaliteitscontroles houden, dus de allernieuwste apparaten zullen er dan geen last meer van hebben.

[UPDATE] Volgens de fabrikant is er geen probleem, zij hebben zelfs 2 HDX-en enkele dagen ZONDER koeling laten draaien. Maar persoonlijk heb ik liever een goed gekoelde HDX...

[UPDATE juli 2010] Bij de huidige HDX-en schijnen 2 plakjes thermische tape (op elkaar) tussen processor en behuizing geplaatst te zijn. Zie het NMT Forum. De koeling is dus toch aangepast...

Oh ja: ik heb begrepen dat ook de Popcornhour al is aangepast, zodat die beter koelt. Het schijnt dat de processor van de Popcornhour nu tegen de kast aan is gemonteerd. Er zijn diverse personen die de Popcornhour hebben aangepast voor betere koeling (ventilatoren erop gebouwd). Dit artikel is specifiek voor de HDX-1000.

Voor mijn werk werk ik ook met printen, en electronische apparatuur, en ik weet dat koeling zeer belangrijk is voor een apparaat. Bij een te hete processor krijg je het risico van uitval, vastlopen, defect raken, en levensduur verkorting.

Ik heb daarom mijn HDX gedemonteerd, en zag dat ik het probleem ook had. De Nederlandse leverancier zegt dat het geen probleem is (zij beweren dat een en ander gaat uitzetten door de warmte zodat er wel contact is, jaaa, ja).
Ik heb besloten het probleem toch zelf te gaan oplossen (met het risico dat de garantie niet meer geldig is...), en heb onderstaand stappenplan uitgevoerd.

MIJN STAPPENPLAN als je dit uit voert is dat volledig op eigen risico!:

  1. WAARSCHUWING: de garantie vervalt als je de HDX in Nederland hebt gekocht!
  2. Demonteer de HDX, en de kleine en grote print (zo veel mogelijk ESD veilig, dus antistatisch werken, hou de print aan de zijkant vast, raak de onderdelen zo min mogelijk aan).
  3. De afstandshouders van de twee printen zijn niet even hoog, en kunnen verwisseld worden. De grote print zat bij mij (en bij vele anderen) vast met 2 schroeven (er is wel een 3e afstandshouder). Verwissel nu de afstandshouders (van de grote print) waar de 2 schroeven in zaten, met de afstandshouders van de kleine print. De 3e afstandshouder waar geen schroef in zat hoefde niet vervangen te worden. Ook nu heb ik weer de afstandshouders zo ver als mogelijk is het aluminium ingedraaid... Opmerking: kijk zelf even of het nog nodig is de afstandshouders onderling te verwisselen. Ik weet niet of bij alle HDX-en dezelfde schroefgaten zijn gebruikt!
  4. Bij mij pastte de CPU nu al tegen de kast aan! Ik heb nog een beetje koelpasta op de CPU gesmeerd, en vervolgens alles weer gemonteerd. Doordat de afstandshouders verwisseld zijn zal alles iets minder goed passen, maar het is een verschil van 1 mm, en het lukte me alles weer passend terug te plaatsen.
  5. Het grote moment: werkt de HDX nog? Pfew, hij doet het nog. De garantie zal nu een probleem zijn, maar ik denk niet dat hij nog problemen zal geven door warmte.

Al snel bleek dat de kast toch veel warmer werd dan eerst! Zelfs de zijkanten voelen nu vrij warm aan (ook met alleen downloaden). De koeling lijkt nu een stuk beter te werken :-)

Ik kan mijn HDX weer rustig gebruiken, dit geeft me toch een beter gevoel...

Een andere methode

Op het forum wordt nog een andere methode genoemd: een koperen (koper geleid goed warmte, maar aluminium werkt vast ook wel) plaatje ter grootte van de processor knippen. Heel voorzichtig, want het plaatje moet wel vlak blijven (hoe meer contactoppervlak, hoe meer warmte geleiding). Daarna wat warmtegeleidingspasta er tussen en klaar is kees!

Afstandshouders

Ga NIET de afstandshouders afvijlen, er is al iemand geweest die net iets teveel had afgevijld, en daarmee zijn HDX om zeep heeft geholpen (de connectoren passen dan ook niet meer goed in de kast).