Er komen steeds meer en betere spraakbesturings apparaten zoals Amazon Echo en Google Home. Bij deze apparaten kun je met spraak vragen stellen en andere apparatuur aansturen (domotica).

Maar het is ook mogelijk de software van deze apparaten op een Raspberry Pi te zetten. Leuk om dat zo uit te kunnen proberen! Ik heb de Echo en Home software uitgeprobeerd op een Raspberry Pi 3. Het kan ook op oudere Raspberry Pi's, maar dat werkt niet zo fijn, en het kan meer moeite kosten om het werkend te krijgen.

Amazon Echo was de eerste die de software beschikbaar stelde voor een Raspberry Pi. Deze software is hier te vinden: https://github.com/alexa/alexa-avs-sample-app.
Het opstarten van de Echo software is omslachtig... Je moet via 3 vensters openen en enkele commando's intypen.

Sinds april 2017 is ook Google Home beschikbaar om te installeren. De software is hier te vinden: developers.google.com/assistant/sdk.
Het opstarten van de Home software gaat makkelijker dan bij de Echo.

Ik heb nog niet zo heel uitgebreid getest, maar Google begroette mij met mijn voornaam, weet mijn woonplaats, en kan items voorlezen uit Google Agenda.
En kan ook de lokale temperatuur en tijd voorlezen, of de afstand naar Amsterdam vanaf mijn woonplaats.

Op dit moment moet je nog op Enter klikken om te kunnen spreken met Echo of Home. Het startwoord "Alexa" of "Ok, Google" is er nog niet. Eventueel is dit wel mogelijk met dit programma: https://snowboy.kitt.ai.

Bij beide programma's moeten de speaker en USB microfoon werken, daarvoor een bestand aanmaken: home/pi/.asoundrc met de volgende inhoud:

pcm.!default
{
  type asym
  playback.pcm {
    type hw
    card 0
    device 0
  }

  capture.pcm {
    type plug
    slave {
      pcm {
        type hw
        card 1
        device 0
      }
    }
  }
}