Zelf zonnepanelen geplaatst!

De laatste tijd zie je veel aanbiedingen voor zonnepanelen, en het is ook nog mogelijk subsidie aan te vragen voor zonnepanelen… Ik heb me verdiept in de aanschaf zonnepanelen, en besloten ze aan te schaffen. De terugverdientijd van zonnepanelen is door lagere prijzen van zonnepanelen op dit moment zo’n 6 á 8 jaar (hangt o.a. af of je de zonnepanelen zelf plaatst, en of de meterkast aangepast moet worden). Op diverse websites is vermeld dat dit een beter rendement is dan spaargeld…

Eigen energieverbruik

Het is verstandig om eerst het energieverbruik te bekijken. Het is handiger om eerst te proberen het verbruik te verminderen, en daarna te kijken hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om (een deel van) het verbruik te compenseren of zelfs om terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Ik heb een losse vermogensmeter gekocht om losse apparaten te controleren, en een Youless waarmee ik het totale verbruik ga controleren.

Enkele voorbeelden:

Onze LCD TV met LED achtergrond verlichting en TV (ITV) tuner verbruiken ongeveer 90 W. Een ouderwetse beeldbuis TV kon wel 180 W verbruiken.

Linda gebruikt een desktop computer met los beeldscherm, die verbruikt 110 W. Zelf gebruik ik een laptop met 17″ beeldscherm, die verbruikt ongeveer 45 W.

De Youless die ik heb aangeschaft, kan het totale verbruik in huis meten. Diverse energiemaatschappijen hebben ook dit soort meters, maar die zijn dan 2x zo duur, en dan moet je er bijvoorbeeld 2,95 tot 4,- euro per maand voor betalen om ze uit te kunnen lezen. De Youless is een heel klein apparaatje dat je op de elektriciteits meter plakt, je kunt hem zelf gratis uitlezen. Met een sensor kijkt het apparaat naar een ronddraaiende meterschijf, of naar een knipperende LED op een moderne elektriciteitsmeter. Hij kan zelfs met een USB kabeltje op het internet modem worden aangesloten, zodat er geen aparte voeding nodig is 🙂 Wij hebben nog een ouderwetse draaimeter, maar ook dan werkt het, de Youless ziet dan het zwarte streepje op het rondraaiende wiel. Het apparaat is snel in te stellen, en kan op internet worden aangesloten. Je kunt op je PC nazien wat het verbruik is, of de Youless koppelen aan Bidgely. Bidgely is een Amerikaanse website, en daar kun je dan gedetailleerd je verbruik zien.

Hierdoor ontdekte ik dat de koelkast vrij lang draaide… Ik heb een koelkast thermometer gekocht, en de thermostaat iets hoger gezet. De koelkast verbruikt nu een stuk minder energie!

Ook kwam ik erachter dat de mooie kroonluchter op de kamer van Annika erg veel energie verbruikte… Ik heb de lampjes vervangen door veel zuiniger exemplaren.

Schaduw en zon zijde van het huis bepalen

Zonnepanelen moeten bij voorkeur zo geplaatst worden dat er geen panelen in de schaduw komen. Zelfs als één paneel een klein stukje in de schaduw zit, dan zal dit de opbrengst enorm verminderen!

Op www.solarwebsite.nl vond ik de tip om met het programma Google Sketchup de schaduw werking op je huis te controleren.

Met behulp van dit Youtube filmpje kon ik vrij vlot een eerste “sketchup” maken.
Na een middagje tekenen ziet ons huis er dan zo uit (grofweg ingetekend met een google maps ondergrond):

Dit is de achterzijde van ons huis, die ligt op het zuid-westen. Op zich prima om zonnepanelen te plaatsen. Met Google Sketchup is het nu mogelijk om per maand en per uur de schaduw van de zon te zien! Het hoge dak (dak 1) heeft vrijwel altijd zon, het lage dak van de bijkeuken (dak 2) ligt regelmatig in de schaduw van andere huizen. Daardoor heb ik besloten om zonnepanelen te kopen voor het hoge dak.

Zonnepanelen gekocht!

Op 13 september heb ik de zonnepanelen besteld: 2 sets van 3 panelen met een omvormer. De panelen leveren 200 Wp. Ik heb 2 sets besteld met 2 omvormers, zodat de omvormers ieder op een aparte bestaande groep aangesloten kunnen worden. Dan hoeft de meterkast niet aangepast te worden.

Op 28 september heb ik de zonnepanelen opgehaald. Rond 29 september de dakhaken geplaatst, en de rails gemonteerd.

Een paar dagen daarna pakte ik alle panelen uit, en bleek dat één paneel volledig aan puin lag… Ook de verpakking was beschadigd. Op 2 oktober heb ik dat paneel omgeruild en meteen 4 extra dakhaken gekocht.

Vervolgens was het 2 weekenden matig weer, op 20 oktober heb ik 4 extra dakhaken gemonteerd, een gat geboord door het dak en alvast 2 kabels gelegd van het dak naar de kamer eronder.

Uiteindelijk heb ik op 16 november een steiger geplaatst, en samen met een collega de zonnepanelen geplaatst!

En ja, dit is een hoge steiger… De dakgoot zit op ongeveer 8 meter hoogte…

Het werken vanaf de steiger viel erg mee! De steiger stond behoorlijk stabiel, en daardoor konden we vrij snel de zonnepanelen omhoog hijsen.

Héhé, het is allemaal gelukt 🙂 En zelfs met dit sombere weer startte de omvormer al op, laat het zonnetje maar komen!

Facebook Comments
Dit bericht is geplaatst in Hobbies & Zelfbouw project.. Bookmark de permalink.

2 reacties op Zelf zonnepanelen geplaatst!

 1. Jeroen Haringman schreef:

  Hoi! Wat ontzettend leuk om te zien dat mijn artikel op http://www.solarwebsite.nl je geholpen heeft met het tekenen in Google Sketchup.

  Ook gefeliciteerd met de plaatsing van je mooie zonnestroominstallatie, ik hoop (en weet bijna zeker) dat je daar jarenlang lol van zult hebben.

  Leuk ook dat je er op schrijft over je blog, dat moedigt mensen aan ook zonnestroompanelen te installeren en na te denken over hun energieverbruik.

  Veel succes!

  MVG

  Jeroen Haringman

 2. Cees grol schreef:

  Ik heb ook zonnepanalen zelf geplaatst. Plus een tussenmeter en daarop de Youless geplakt. De pulse van de tussenmeter wordt prachtig door de Youless opgepikt en grafisch weergegeven in een eigen Youless-app. De data worden ook doorgestuurd naar Bidgely. jammer is alleen dat Bidgeley een Amerikaanse site is (alles in gallons, inches, feet enz enz) en uitgaat van verbruik, niet van teruglevering. Je krijgt dus wel de grafieken, maar een beetje “omgekeerd” omdat Bidgely uitgaat van “from the grid”…

Reacties zijn gesloten.