Project: MP3 PC

Via de Letsa vereniging had ik een klein model Pentium II pc gekocht, en het leek me leuk daar een MP3 speler van te maken.
Maar om hem bij de stereo te kunnen gebruiken, wil ik geen beeldscherm erbij, geen muis en liever ook geen toetsenbord. Op internet zijn al voorbeelden te vinden met ingebouwd LCD schermpje en bediening met enkele toetsen. Voorlopig ga ik voor de low budget oplossing, en stuur hem nog aan met een andere pc.

– Eerst heb ik “Debian Linux” geinstalleerd, via netinstall CD.
– FTP en SSH server geinstalleerd, het lukte om via de browser (FTP) een aantal MP3’s naar de MP3 PC te sturen 😀
– Als eerste test “mpg321” geinstalleerd, dat werkte, alleen het geluid bleek heel zacht.
– Vervolgens “setmixer” geinstalleerd. En daarbij de geluidsinstellingen aangepast. Werkt!

Ik wilde hem ook op afstand (via SSH) als gewone gebruiker kunnen afsluiten. Ik wil niet steeds als root inloggen om de pc te stoppen en CTRL-ALT-DEL gaat niet want er is geen toetsenbord :~
Dat blijkt te kunnen met “sudo”. Dit gaat als volgt:
– Open bestand /etc/sudoers
– Voeg de gebruiker en het commando toe, voorbeeld: gebruiker ALL=NOPASSWD: /sbin/halt
– De gebruiker mag nu het commando “sudo halt” geven.

Bij het opstarten van de pc wil ik een standaard playlist laten afspelen in shuffle mode. Opstarten van het programma kan in “/etc/init.d”.
Gaat als volgt:
– Ga naar /etc/init.d
– Maak een bestand, en zet daarin bijvoorbeeld: mpg321
– Geef het commando: update -rc.d bestand defaults
Bij opstarten van de pc wordt dit bestand uitgevoerd!

Ondertussen ook het programma “mp3blaster” gevonden, ziet er goed uit!

Binnenkort zet ik de pc bij de versterker, en leg een netwerkkabel ernaar toe. Dan eerst eens verder experimenteren met afspeellijsten en het automatisch opstarten.

Ik zoek nog naar een mogelijkheid om enkele knoppen aan de voorkant van de pc te maken, of misschien een afstandsbediening. Maar eerst eens kijken of het bevalt zo!

30-11-2005:
Het werkt uitstekend! Vooral mp3blaster is een prachtig programma. Jammer dat de pc nog veel lawaai maakt (door een wat rammelende koelfan bij de cpu).

01-12-2005:
Even enkele IR ontvangers besteld, ik ben van plan een IR ontvanger op de pc te maken 🙂 IR ontvanger kost ongeveer 1,50 euro, en is aan te sluiten op de seriele poort. Ik wil hem aan de voorkant van de pc monteren. Mijn doel is om de mp3’s te kunnen kiezen, het volume te regelen en de pc uit te schakelen via de pc. In linux moet dat kunnen met het programma LIRC.

08-12-2005:
Dat viel nog niet mee, om de module (driver) van LIRC werkend te krijgen… Maar het is gelukt! Vervolgens heeft het nog moeite gekost om MP3Blaster goed aan te sturen met de afstandsbediening, maar met het hulpprogramma irpty is dat ook gelukt!
Kortom: het werkt! Momenteel kan ik al met de afstandsbediening het volume regelen, en door de MP3’s bladeren. Alleen nog de afstandsbediening laten werken na het booten (ik start hem nu nog op via een scriptje via SSH).

November 2006:
Ik heb een 4×20 karakters LCD schermpje besteld en het MP3 project verder verbeterd.
Overigens zijn er tegenwoordig wel MP3 mediakastjes te krijgen, maar ik vind het leuker en leerzamer om het zelf te maken…

Een aantal items zijn verbeterd:
1) De MP3 PC moet automatisch opstarten, waarbij de afstandsbediening meteen moet gaan werken. Dat is gelukt met (schijnt niet de beste methode te zijn, maar het werkt voorlopig):
# Toevoegen bij bestand: /etc/init.d/bootmisc.sh
setserial /dev/ttyS0 uart none
modprobe lirc_serial
/usr/local/sbin/lircd

2) Ik heb een nieuwe kernel gemaakt, de parallelle poort was nog niet geconfigureerd. Ook diverse items in de kernel uitgeschakeld om de kernel wat kleiner te maken. Het werkte niet in 1 keer, ik heb o.a. de volgende commando’s gegeven, maar ik weet niet welke echt noodzakelijk zijn:
modprobe parport
mknod /dev/parport0 c 99 0
# eventueel permissies aanpassen /dev/parport0

3) De pc kon nog niet met de afstandsbediening afgesloten worden. Dit is uiteindelijk gelukt met een shutdown script wat bij irmp3 hoort!

4) Omdat het schermpje niet echt handig in het front van de pc is in te bouwen, heb ik het ingebouwd in een apart kastje. Daarin zit ook de IR ontvanger.
Voordeel: het kastje met IR ontvanger en LCD schermpje kan eventueel makkelijk op een andere pc worden aangesloten!


Ik ben nog niet helemaal tevreden met het kastje. Eigenlijk zou ik eens beter gereedschap moeten kopen om een aluminium kastje te bewerken, ik heb nu een gewone boormachine gebruikt voor de gaten, en vervolgens met een figuurzaag het grote gat gemaakt.
Of ik spuit het kastje nog zwart, ik denk dat het er dan beter uit ziet.

Het werkt in ieder geval prima!


Ik heb het kastje zwart gespoten, het ziet er nu beter uit!

Nog even een betere foto van het display, oh ja, als er tekst is wat niet op het display past, dan scrollt het automatisch!

Uiteindelijk configuratie
Ik heb de volgende programma’s gebruikt:
– mpg321, deze speelt de mp3’s af.
– lirc, dit programma leest de infrarood ontvanger
– lcdproc, stuurt het LCD scherm aan
– irmp3, krijgt commando’s van de afstandsbediening, stuurt mpg321 aan en laat via lcdproc informatie zien op het LCD scherm.

Facebook Comments
Dit bericht is geplaatst in Hobbies & Zelfbouw project.. Bookmark de permalink.

2 reacties op Project: MP3 PC

  1. Martin schreef:

    Ik hoop dat dit oude beestje ondertussen vervangen is?
    Je begrijpt natuurlijk wel dat >100Watt verstoken voor een MP3-speler een beetje overdreven is!

  2. Huub schreef:

    Ja, deze is allang vervangen, dit is dan ook een project van 2005 🙂
    Ik heb nu een HDX (http://www.huubmons.nl/nmt/) voor muziek en films…

Geef een reactie