Het werd tijd dat ik ook eens een Arduino ging kopen... Een Arduino is een micro-controller, waarmee je bijvoorbeeld sensors kun uitlezen en apparatuur aansturen. Ik ben af en toe aan het experimenteren met Home domotica en de Raspberry Pi, maar ook een Arduino kan daarbij goed worden ingezet.
Op dit moment (september 2015) is de Arduino Uno één van de meest verkochte Arduino's. Deze Arduino kun je vinden in meerdere prijsklassen. Arduino is open source, dus er zijn ook legale kopieën te koop!
Op dit moment (september 2015) is de Arduino Uno één van de meest verkochte Arduino's. Deze Arduino kun je vinden in meerdere prijsklassen. Arduino is open source, dus er zijn ook legale kopieën te koop!
Arduino kopen
1) Bij Nederlandse webshops kun je de officïele Arduino Uno kopen voor ongeveer 23 euro.2) Bij Nederlandse webshops kun je een Arduino kloon kopen voor ongeveer 11 euro.
3) Bij Chinese webshops is de Arduino (kloon) al te koop voor ongeveer 7 euro (de levertijd kan dan enkele weken zijn).
Let bij het kopen in China op de belasting regels. Kijk daarvoor op www.belastingdienst.nl > Douane > Internet aankopen. In september 2015 kun je zonder problemen voor maximaal 22 euro in China bestellen (geen BTW of invoer rechten).
Ik heb gekozen voor optie 2 i.v.m. de snellere levertijd. Na een dag had ik de Arduino in huis, en hij werkt prima!
Voeding
Het was me eerst onduidelijk welke voeding nodig was voor de Arduino. De Arduino kan namelijk met 2 verschillende aansluitingen op een voeding worden aangesloten. Maar dat valt mee: de Arduino werkt rechtstreeks via een USB kabel op je computer. Meestal wordt deze USB kabel meegeleverd.Als je een telefoon oplader hebt met een USB-A steker, dan kun je de Arduino daarop laten werken. Je programmeerd dan eerst de Arduino met je PC, en vervolgens kun je de Arduino aansluiten op deze voeding. De PC hoeft dan niet meer aan te staan.
Eerste experimenten
Als je de Arduino voor het eerst hebt, dan download je het Arduino programma op https://www.arduino.cc. Er staan een aantal standaard "sketches" in het programma, het is handig om eerst de sketch "Blink" naar de Arduino te sturen. Op de Arduino zit een LED bij de digitale uitgang 13, deze zal dan gaan knipperen.Lampen aan sturen
Bij het bestellen van mijn Arduino heb ik meteen een 433 MHz zender en ontvanger aangeschaft. Deze 2 printjes kun je bij Nederlandse webshops al voor 3 euro kopen.Bij diverse winkels kun je draadloze "Klik Aan Klik Uit" schakelaars of alternatieven daarvan kopen. Zelf heb ik de "Eurodomest" versie gekocht bij de Action voor 10 euro!
Het kostte even wat moeite om deze set werkend te krijgen met de zender en ontvanger op de Arduino. Er zijn meerdere systemen op de markt, en ze hebben niet allemaal dezelfde manier van aansturen.
Hoe stuur je deze remote schakelaars aan?
1) Sluit de zender en ontvanger aan op de Arduino.
2) Download de library van deze website: https://code.google.com/p/rc-switch/downloads/detail?name=RCSwitch.zip&can=3&q=
3) Pak het bestand uit, en plaats de map in de map: documenten\Arduino\libraries\
4) Start het Arduino sketch programma, en open het programma: ReceiveDemo_Advanced.
Upload dit script naar je Arduino, en start in het sketch programma: Hulpmiddelen > Seriële monitor.
Stel de Seriële monitor in op 9600.
Druk nu op de 1e knop van de afstandsbediening, als het goed is ontvang je dan een code in de monitor.
De 1e lange code, bijvoorbeeld: 11602351 is de code die je nodig hebt. Controleer alle codes van de knoppen.
5) Je kunt nu zelf een script maken om de lampen aan te sturen. Zie ook het voorbeeld programma SendDemo.
Bijvoorbeeld de 1e code versturen:
mySwitch.send(11602351, 24);
Op de afstandsbediening zitten nog 2 knoppen voor een 4e lamp. Waarschijnlijk zijn die nog te gebruiken om iets anders te besturen op de Arduino :-)