Welkom op de NMT Networked Media Tank website!

Opmerking: het NMT gedeelte van deze website wordt vrijwel niet meer gewijzigd. Ik heb zelf een Raspberry Pi gekocht, omdat ik het leuk vind om zelf met Linux te werken en een mediaspeler te kunnen installeren die zelf is aan te passen.

Mrt  2010: Deze website is vermeld in het computer blad "Computer Idee" nr. 6-2010 (blz. 49) :-)

 


In november 2008 heb ik een HDX-1000 NMT (Networked Media Tank) Player gekocht. Met dit apparaat is het mogelijk om media bestanden vanaf een PC of NAS af te spelen. Er kan ook een harde schijf in, en dan kunnen de media bestanden vanaf de harde schijf gespeeld worden. Met de harde schijf is het ook mogelijk om te downloaden met torrent of nieuwsgroepen.


Op een NMT kunnen films, muziek en foto's geplaatst worden, en handig via de afstandsbediening afgespeeld worden. Het voordeel van een NMT (t.o.v. bijvoorbeeld een media pc) is dat hij erg klein is, minder lawaai maakt (in de meeste modellen zit geen ventilator), en weinig stroom verbruikt (ik heb begrepen zo'n 8 á 15 Watt, afhankelijk of er een harde schijf in zit).
Een NMT speelt standaard vrijwel alle media bestanden probleemloos af! Geen gezoek naar bijvoorbeeld gekke xvid drivers dus :-)
Ondertiteling voor een film is los te downloaden op internet en kan dan ook getoond worden.

Wat kan een NMT minder goed?

  • Een NMT (vooral de oudere generatie HDX-1000 en PCH A-110) heeft moeite met grote foto bestanden (ze worden dan traag vertoond). Het is dan handiger de foto's te verkleinen.
  • Een NMT speelt niet alle video's af die gemaakt zijn met een video camera (vermoedelijk door afwijkende drivers), als je daar problemen mee krijgt, dan moet je de video's omzetten.
  • Er is nog niet een echt makkelijk programma om muziek af te spelen met speellijsten etc. Er is wel de mogelijkheid om een Jukebox te installeren of met UPnP de NMT te bedienen (dan zijn er wel speellijsten).

Helaas zit er maar een zeer summiere handleiding bij. Dat is één A4 blaadje waarop alleen staat hoe de harde schijf gemonteerd moet worden en hoe je in de Setup komt.

Gelukkig valt via diverse websites terug te vinden hoe je één en ander kunt instellen. Om het mezelf (en misschien wel anderen) makkelijk te maken, verzamel ik hier de diverse items die ik gevonden heb, aangevuld met eigen ervaringen. 

Behalve de HDX-1000 zijn er nog meer NMT's, o.a. de Popcornhour A110, eGreat M31B en de Kaiboer K100. Ik heb een overzicht gemaakt van deze apparaten, maar er zijn er nog wel meer.
Overigens zijn niet alle mediaspelers ook NMT's! Bijvoorbeeld de DViCO HD-M6500A is GEEN NMT. Hij kan ook alle media afspelen, maar heeft verder geen internet mogelijkheden (downloaden bijvoorbeeld).

Op deze website ligt de nadruk een beetje op de HDX-1000, maar de handleidingen zullen grotendeels ook werken op andere NMT's!