Happinez artikel: Geld

Ik heb al eens een log geschreven over "Besparen en hypotheek", waarin ik wat beschrijf over mijn geldzaken… Ik ben ook al een paar jaar lid van de Letsa, waar niet met geld maar met "zonnetjes" gehandeld wordt.
Momenteel is er veel te doen over de "krediet crisis", maar eerlijk gezegd merk ik daar persoonlijk nog niet zo veel van… Eigenlijk zie ik op dit moment alleen het voordeel ervan: er gaan prijzen omlaag. Helaas is de keerzijde dat er minder mensen werk hebben…

Kortom: ik ben geïnteresseerd hoe met geld gehandeld wordt… Ik vond pas onderstaand artikel in het tijdschrift Happinez, en ik vind het een prachtig voorbeeld van wat geld nu eigenlijk is!

Artikel uit Happinez nummer 1, 2009.

Wat is geld eigenlijk? Geld is iets heiligs, het werd niet voor niets voor het eerst gecrëerd in tempels. Geld is het symbool van het onderlinge vertrouwen tussen mensen. Dat wordt duidelijk in het volgende verhaal.

Een man arriveert in een afgelegen dorpje en reserveert een kamer in een hotel. De hotel eigenaar vraagt hem om vooruit te betalen en de vreemdeling legt een briefje van vijftig euro op de balie. Hij zet zijn koffer op de kamer en gaat een eindje wandelen.
De hoteleigenaar neemt het briefje van vijftig en snelt ermee naar de garage op de hoek, waar hij zijn auto ophaalt die uitgedeukt is. De garagehouder loopt direct naar de bakker en bestelt een paar taarten en soesjes voor een groot familiefeest. Ook hij betaalt vooruit, dus het biljet bevindt zich nu in de handen van de bakker. Die wipt binnen bij zijn buurman, een zaak met werkkleding, en koopt een nieuwe bakkersbroek voor vijftig euro. De eigenaresse van de zaak neemt het geld mee naar de privé crèche als ze haar dochtertje ophaalt en betaalt meteen contant voor de hele maand oppas. De crècheleidster loopt ermee naar het hotel en rekent een serie fruithapjes, lunches en vieruurtjes af die het hotel levert. Het briefje van vijftig is dus na deze rondgang door het dorp terug in de hotelkassa.
Dan komt de vreemdeling met een vervelende mededeling: hij moet plotseling vertrekken. Hij kan niet blijven slapen. Natuurlijk krijgt hij netjes zijn geld terug. Hij steekt het briefje weer in zijn portefeuille en verdwijnt ermee uit het dorp.

Éen briefje van vijftig euro heeft het mogelijk gemaakt dat er in dat dorp een auto is uitgedeukt, dat er taarten worden gebakken voor een feest, dat iemand een nieuwe broek kan aanschaffen, dat er oppas is voor een kind en dat er eten en drinken komt voor de kindertjes in een crèche. Let wel: allemaal van hetzelfde geld, en het geld zelf is volstrekt onbelangrijk, want als het uit het dorp verdwijnt, blijven alle transacties die ermee tot stand zijn gebracht, gewoon geldig.

Geld is in essentie het symbool van het vertrouwen dat je mee mag doen. Als je bezig bent auto’s te repareren kun je in die tijd geen brood bakken of een broek naaien, en het geld dat je krijgt voor je werk aan auto’s zorgt ervoor dat je ook brood kunt eten en een broek kunt kopen. Geld bestaat om iedereen in staat te stellen te doen waar hij of zij goed in is, zodat iedereen z’n steentje kan bijdragen.

Facebook Comments
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.